UPDATES IN CARDIOLOGY

Download PDF

EuroPCR 2014

La sfârşitul lunii mai, la Paris, a avut loc Congresul European de Cardiologie Intervenţională – EuroPCR 2014. Ceremonia de deschidere, condusă de către Prof. William Wijns și Prof. Jean Fajadet s-a remarcat prin căldura şi serenitatea “gazdelor”. Accentul a fost pus pe educaţie, iar mesajul principal a constituit transmiterea de informaţii privind metodele de formare, educare şi acces la pregătire ale cardiologului intervenţionist de pretutindeni, scopul fiind asigurarea de îngrijire superioară şi individualizată pacienţilor. Au fost, aşadar, enumerate o serie de “unelte” extrem de utile în atingerea acestui deziderat: EAPCI text book, PCR online, PCR Pipeline, Eurointervention journal, OCT atlas, PCR edu online.
Prof. Stefan Windecker şi echipa acestuia au transmis live, de la Spitalul Universitar din Berna, Elveția, cazul de deschidere – un pacient vârstnic cu stenoză aortică severă low-flow low-gradient şi cu leziuni tricoronariene severe, ce a beneficiat de tratament pur intervenţional într-o singură etapă: TAVI utilizând ECMO şi angioplastie coronariană cu revascularizare completă. Această transmisie a dat curs discuţiilor privind revascularizarea în TAVI şi se aşteaptă ca rezultatele trialului ACTIVATION să dea soluţii la această dezbatere.

Intervențiile coronariene

Chiar în prima zi de congres s-a desfăşurat şi marea dezbatere a EuroPCR 2014 având titlul Primary PCI for STEMI: an emergency, care în mare măsură s-a constituit într-un review complet asupra terapiei în STEMI, prezentat într-o formă extrem de incitantă de către un panel format din cardiologi intervenţioniști de prestigiu din lumea întreagă. Ideea de bază transmisă a fost necesitatea deschiderii cât mai rapide a vasului responsabil de infarct fie folosind strategia farmaco-invazivă sau cea invazivă pură. S-au punctat, de asemenea, câteva idei privind importanţa abordului radial în diminuarea complicaţiilor hemoragice, faptul că asocierea heparinei nefracţionate cu Gp IIbIIIa rămâne standardul terapiei anticoagulante şi că tromboaspiraţia rămâne o unealtă importantă utilizată individualizat.
O atenţie deosebită a fost acordată prezentării de date din noul ghid de Revascularizare Miocardică 2014 (un update al ghidului din 2010), care va fi lansat în mod oficial în august la Congresul European de Cardiologie din Barcelona. Concluzia care se desprinde din noul ghid este aceea că multdisputata competiţie între PCI și CABG în ceea ce priveşte revascularizarea miocardică ar trebui translatată îndeosebi către ce pacient ar trebui revascularizat, prevenind astfel sub/supratratamentul.
Merită rememorate alte câteva sesiuni speciale: “Leadless pacing” – o colaborare fructuoasă între European Heart Rhythm Association și EAPCI; consideraţii practice în implantarea stenturilor bioresorbabile – pe parcursul căreia au fost prezentate și primele cazuri de perforaţii coronariene în timpul implantării acestor tipuri de proteze precum şi o sesiune ce a cuprins o selecție de studii (hot line late breaking) ce evaluează strategii procedurale de angioplastie coronariană în special pentru leziunile de bifurcaţii (studiile TRYTON- stent Tryton și COBRA – stent AXXESS) şi privind utilizarea de stenturi autoexpandabile (APPOSITION IV- stent STENTYS) în situaţii speciale – STEMI, angioplastii de by-pass venos.

Intervențiile periferice

Programul de angioplastii de periferie a început cu punerea în oglindă a perspectivei intervenţionistului (Dr. Goueffic din Freiburg) şi cea a chirurgului vascular (Dr. Schroeder) privind ocluziile lungi femuro-popliteale. O sesiune extraordinară, ”Tratamentul endovascular al sindroamelor carotidiene acute” încununată de o transmisie live, a fost prezidată de către Prof. Sievert.
O sesiune cu o temă foarte atractivă s-a desfăşurat în a treia zi de congres şi s-a bucurat de o audienţă foarte numeroasă – „Tratamentul endovascular în manieră complet percutană al anevrismului de aortă abdominală”, exemplificat cu o transmisie live de la Clinica Pasteur din Toulouse.
O analiză asupra viitorului angioplastiilor periferice ne-a fost oferită de către Dr. Bosiers și Dr. Muller-Hulsbeck evidenţiind o serie de tehnici inovative, care cel mai probabil îşi vor găsi aplicabilitatea în anii ce urmează: ghidarea angioscopică o ocluziilor cronice periferice, litoplastia în leziunile foarte calcificate şi chiar terapia celulară în ischemiile critice.

Boli structurale cardiace

Entuziasmul TAVI continuă şi chiar se dezvoltă pe mai multe planuri cu abordări ale TAVI în regurgitarea aortică pură, în stenoza aortică severă low-gradient şi disfuncţie sistolică severă, precum şi o sesiune specială despre “valve-in-valve TAVI” – sesiune cu prezentare de cazuri live în care s-au subliniat câteva considerații practice importante: cunoaşterea tipului protezei iniţiale, a mecanismului disfuncţiei protezei, poziţionarea corectă şi acordarea de atenţie deosebită raportului protezei cu TCS. Au fost prezentate de asemenea rezultatele studiului SAPIEN 3 comentându-se avantajele protezei aortice EDWARDS: ratele scăzute de regurgitare paravalvulară, profilul foarte bun precum şi mortalitatea mică şi risc scăzut de AVC la 30 zile.
Sesiuni speciale având drept teme închiderea percutană a defectelor septale interatriale, a PFO sau urechiuşei atriului stâng s-au desfăşurat sub egida aplicabilităţii practice, subliniindu-se aspecte procedurale de mare rafinament.
Beneficiile Mitraclip au fost evidenţiate intr-o sesiune de tipul “state-of-the-heart” privind abordarea percutană a regurgitării mitrale la pacienții cu insuficienţă cardiacă, pentru care însă sunt în continuare aşteptate cu nerăbdare noi date din trialurile în desfăşurare. Sesiunea s-a încheiat cu transmiterea unui caz în formatul “live-in-a-box” utilizând tehnica “zipping” pentru un caz de regurgitare mitrală severă cu o anatomie extrem de provocatoare.

Hipertensiunea arterială

Dezbaterea despre abordarea intervenţională a hipertensiunii arteriale a început în forţă la EuroPCR cu o sesiune de tipul “all you need to know about renal denervation” condusă magistral de Felix Mahfoud. Întrebarea de bază a fost bineînţeles: în ce fel se va schimba denervarea renală în lumina rezultatelor studiului Simplicity HTN-3. Mesajul transmis la final a fost că sistemul nervos simpatic este mult mai complex decât s-a crezut şi că selecția adecvată a pacienţilor propuși pentru efectuarea denervării renale este crucială. Mai concis, în exprimare Jean Fajadet, într-o altă sesiune, tranşează problema: “renal denervation is not death – patient selection is key
Au urmat sesiuni dedicate denervării renale una dintre cele mai interesante fiind cea în care s-au dezvăluit “tips and tricks” pentru realizarea procedurii la pacienţi cu anatomie complexă: artere tortuoase, artere polare, artere cu stenoze sau cu trunchi scurt.
O atenţie deosebită a fost acordată personalului mediu (asistente și tehnicieni) şi metodelor de pregătire ale acestora, iar sesiunile dedicate s-au evidenţiat printr-o participare extrem de activă din partea publicului. Experienţa cardiologilor intervenţioniști din întreaga lume a fost împărtăşită într-un mod practic în sesiuni dedicate în care fiecare ţară participantă, prin reprezentanţii săi, a ilustrat cazurile cele mai intrigante. Merită amintită, de asemenea, introducerea pentru prima dată a aplicaţiei REACT@PCR cu ajutorul căreia orice participant se putea adresa membrilor din panel printr-un simplu SMS de pe telefonul mobil, crescând foarte mult astfel interactivitatea prezentărilor.
Dacă ar fi să alegem o vedetă la Europcr din 2014 aceasta nu ar putea fi alta decât experienţa vastă împărtăşită de către toţi participanţii. De altfel, motto-ul congresului este unul elocvent în acest sens: “One course – 12 257 experiences”

Rubrică realizată de Elvis Gabriel Botu.

ISSN
ISSN – online: 2734 – 6382
ISSN-L 1220-658X
ISSN – print: 1220-658X
INDEXING
The Romanian Journal of Cardiology is indexed by:
SCOPUS
EBSCO
ESC search engine
DOAJ
CNCSIS B+
CODE: 379
CME Credits: 10 (Romanian College of Physicians)
LICENSE